Vattenskärning

Vid vattenskärning används en kall och kraftfull vattenstråle med tryck på upp till 3800 bar för att skära igenom en mängd olika mjuka eller hårda material. Genom att skära med vatten kan vi skapa rena, precisa snitt utan att ditt material påverkas av värme.

Våra vattenskärningsmaskiner

På Stans & Press har vi tre CNC-styrda vattenskärningsmaskiner. Varje maskin har fyra skärhuvud varav den största har ett skärbord på 4 x 6 meter. Vi kan vattenskära med hög precision i de flesta material, såsom stålplåt, rostfritt, aluminium, titan, plast, gummi, grafit, gips och träfiber. Det går dessutom att skära plåttjocklekar på runt 100 mm med exakta snitt.

En vattenskärningsmaskin som skär ut kvadratiska former i ett gipsstycke.
Närbild på figurskurna detaljer efter vattenskärning.

Olika vattenskärningsmetoder

Det finns flera bearbetningsmetoder som innefattar att skära med vatten. Två av de vanligaste metoderna är renvattenskärning och abrasiv vattenskärning. Båda teknikerna utnyttjar kraften från en fokuserad vattenstråle för att skära i olika material, men det finns några tydliga skillnader.

Renvattenskärning

Renvattenskärning, eller PWJ (Pure Water Jet) är en skärmetod där vanligt, kallt kranvatten används för att trycksättas till extremt högt tryck i en ultrahögtryckspump. Sedan pumpas vattnet genom ett högtrycksrör till skärverktyget, där en liten öppning fokuserar strålen och omvandlar trycket till enorm hastighet. Till slut når vattenstrålen överljudshastighet och kan skära igenom mjuka material som plast, skum, gummi och träfanér.

Abrasiv vattenskärning

För att öka skärkraften tillsätts sandkorn till vattenstrålen. Den här skärmetoden kallas för abrasiv vattenskärning eller AWJ (Abrasive Water Jet). Sandvattenstrålen kan skära igenom hårda material som sten, glas, titan, rostfritt stål, keramik och kompositdelar med ännu högre precision. De exakta snitten gör att tekniken passar för att skapa figurskurna delar till bland annat maskiner, lego och skyltar. Metoden är även tidseffektiv eftersom den kräver minimal efterbehandling.

Fördelar med vattenskärning

På Stans & Press erbjuder vi både ren och abrasiv vattenskärning för att figurskära i en mängd olika material. Att skära med vatten har många fördelar, och några av dem är:

  • Minimal värmepåverkan: Vid vattenskärning bearbetas materialet med en kall vattenstråle, vilket gör metoden utmärkt för material som är temperaturkänsliga.
  • Exakta resultat: Den släta snittytan minimerar behovet av efterbearbetning, vilket sparar tid och resurser.
  • Miljövänligt alternativ: Vattenskärning kan producera stora volymer med identiska resultat med en minimal mängd avfall och kräver dessutom inte användning av kemikalier eller kylmedel.
  • Mångsidighet: Produktionsmetoden kan användas för att skära en mängd olika material, inklusive metall, sten, glas, keramik, plast och trä. Det är en mångsidig metod som kan anpassas för olika tillämpningar.
En medarbetare som är ansvarig för vattenskärningsmaskinen och ser över resultatet.

Vi hjälper dig att skära med vatten

På Stans & Press har vi lång erfarenhet av att hjälpa kunder med vattenskärning av olika material. Våra CNC-operatörer har utrustningen och kompetensen som krävs för att utföra vattenskärning för identiska, figurskurna konturer och detaljer. Tveka inte att kontakta oss om du har funderingar kring metodval eller andra relaterade frågor.