TIG-svetsning

 

Vad är TIG-svetsning?

TIG-svetsning (Tungsten Inert Gas) är en metod som utmärks av en ljusbåge som genereras mellan arbetsstycket och en volframelektrod. I denna metod används alltid inert skyddsgas, vanligtvis argon, som skyddar både smältbadet och elektroden från oxidering.

Den här svetsmetoden uppskattas för att den levererar högkvalitativa svetsförband med en kontrollerbar smältbad, minimalt sprut och låg rökbildning. Metoden används i många olika sammanhang och kan utföras manuellt eller med hjälp av svetsrobotar.

MER OM SVETSNING

 

Tillämpningar för TIG-svetsning

TIG-svetsning är särskilt lämplig för svetsning av tunnplåt med en enda sträng, där argon används som skyddsgas. Metoden passar för plåttjocklekar mellan 0,5 och 3 mm. För arbeten med större tjocklekar eller mer komplexa fogar rekommenderas andra metoder.

TIG-svetsning används ofta inom olika industrier, särskilt där bearbetning av rostfritt stål, aluminium och andra lättmetaller förekommer ofta. Några exempel är arbeten inom kemisk industri och livsmedelsindustrin för rostfria konstruktioner samt inom transportmedelsindustrin för lättmetaller som aluminium. I allmänhet används TIG-svetsning där hög precision och kvalitet är avgörande.

 

Fördelar med TIG-svetsning

 

TIG-svetsning hos Stans & Press

På Stans & Press erbjuder vi både manuell och automatiserad TIG-svetsning för alla möjliga projekt. I vår kunskapsbank hittar du mer information om svetsning. Utöver TIG-svetsning erbjuder vi även MIG/MAG-, CMT-, punkt- och muttersvetsning.

 

Fråga oss om TIG-svetsning

Står du inför ett nytt svetsningsprojekt? Vi är redo att ta fram den perfekta lösningen åt dig. Stans & Press är en ledande leverantör av svetsade komponenter och konstruktioner. Med gedigen erfarenhet och avancerad utrustning erbjuder vi ett brett spektrum av svetstekniker, bland annat TIG-svetsning, för att möta alla möjliga olika kundbehov.

KONTAKTA OSS